top of page

Rezultate

logo UE.png
sigla_guv_coroana_albastru_200.png
logo IS-2014-2020 (1).png

Activitatea 1 (subactivitatea 1.1):

​

​

1.png

Vedere generala a Ansamblului statiei de aer comprimat ECS 20/25 care deserveste Autoclava Scholz 2010

2.png

Schema de conducte si instrumentare P&ID a statiei de aer comprimat ECS 20/25

3.png

Schema de integrare a Stației de aer comprimat ȋn ansamblul echipamentului care deservește Autoclava Scholz 2010

4.png

Calculul teoretic pentru alegerea radiatorului Stației de aer comprimat

 

 

 

 

Activitatea 1 (subactivitatea 1.2) si respectiv Activitatea 1 (subactivitatea 1.3)

​

5_edited.jpg

Desen de instalare a componentelor proiectate, fabricate si/sau achizitionate- Ansamblu statie de aer comprimat pentru echipament Autoclava Scholz 2010 de polimerizare materiale compozite.

 

 

 

 

 

Activitatea 1 (subactivitatea 1.4)

7.jpg

Montaj-Statie de aer comprimat-vedere frontala

6.jpg

Montaj-Statie de aer comprimat-vedere laterala

Stadiul actual al activitatii de instalare/ montaj- Skidul statiei de comprimare) Vedere laterala si frontala

 

 

 

 

​

Activitatea 5 (subactivitatea 5.1):

În perioada de raportare 01.05.2021-31.07.2021 aferentÓ‘ RP5, a fost finalizatÇŽ activitatea de punere in funcÈ›iune a staÈ›iei de aer comprimat.

8.jpg
8.1.png

Conceptul acustic  bazat pe design cu structura bionica  (concept seraÅ£ii) pentru reducerea nivelului de zgomot produs de curgerea turbulenta care interacÈ›ionează cu bordul de atac al paletelor de stator al ventilatoarelor motoarelor de tip turbofan-inspirat din morfologia aripi unei bufnite.

9.png

Conceptul acustic  bazat pe design cu structura bionica  (concept seraÅ£ii): SeraÈ›ii optimizate si seraÈ›ii cu dinÈ›i de pieptene

10.png

Efectul dinților de pieptene asupra zgomotului produs de se palete in comparație cu paleta cu serații optimizate. Măsurări acustice efectuate cu o matrice de microfoane la o turbina eoliana Siemens. Domeniul dinamic al codului de culoare este de 12dB.

11.png

Conceptul acustic  hibrid configuratia G4_H1

12.png

Conceptul acustic  hibrid configuratia G4_H2

ConfiguraÈ›ii de palete de stator care integrează conceptul hibrid pe paleta G4          

12.jpg

Linii de curgere paleta Referinta  0 si 10 grade

13.jpg
14.jpg

Linii de curgere paleta Referinta  0 si 10 grade

15.jpg
16.jpg

Stand de testare experimentala - Evaluarea acustica a noului concept acustic. Din punct de vedere al repetabilității măsurărilor, standul de testare asigura o prindere fixa a paletelor, regimul de curgere este stabil iar întreg sistemul de microfoane este bine fixat fără posibilitatea miÈ™cării acestora.

17.jpg
18.png

Analiza comparativa FFT.

​

Albastru: referinta; 

Rosu: G4_H3;

Verde: GV_H2

În perioada de implementare a proiectului 01.05.2020 - 31.10.2021, in cadrul activitatii 5, subactivitatea 5.1, cercetarile au condus la dezvoltarea a doua concepte pasive de reducere a nivelului de zgomot produs de interacÈ›iunea turbulenÈ›elor generate de paletele de rotor cu paletele de stator ale motoarelor de tip turboventilator: C1-serat si C2-hibrid. Conceptul acustic pasiv hibrid (C2), prezinta performante acustice excelente obÈ›inandu-se o atenuare acustică de 11,4 dB global È™i 15,2 dB pe fundamentală față de paleta de referință considerată (performante acustice determinate pe standul de testare experimental dezvoltat in cadrul proiectului si in conditiile de testare prezentate), în raport cu obiectivele definite in cererea de finatare (2 dB global). PânÇŽ in prezent, atat pentru conceptul 1 cat si pentru conceptul 2, s-a efectuat un bilant considerandu-se necesar efectuarea de activitati de cercetare in perioada aferenta RP6 si partial RP7, care vizeazÇŽ evaluarea de noi soluÈ›ii constructive în vederea îmbunătățirii performanÈ›elor aerodinamice, pastrand beneficiile acustice È™i obÈ›inerii unui raport optim din punct de vedere al beneficiilor acustice È™i aerodinamice.

​

​

În perioada de implementare a proiectului 01.02.2022-30.04.2022, aferentă RP8, în cadrul activitatii 5, subactivitatea 5.2, a fost finalizată campania de caracterizare structurală, termo-mecanică, definindu-se clar arhitecturile structurale, materialele si tehnologiile utilizate in procesul de fabricare a paletelor de stator ventilator in cadrul subactivităţii 5.3.

Campania de caracterizare structurală, termo-mecanică: Analizorul DMA model TA Instruments Discovery Series DMA 850 (achizitionat in cadrul Activitatii 3)

Rezultate: Curba DMA material compozit polimeric termorigid ranforsat cu fibre de carbon 1

Campania de caracterizare structurală, termo-mecanică: Analizor Discovery TMA 450 (achizitionat in cadrul Activitatii 3)

Rezultate: Curba TMA material compozit polimeric termorigid ranforsat cu fibre de carbon 2

În perioada de implementare a proiectului 01.02.2022-30.04.2022, aferentă RP8, în cadrul activitatii 5, subactivitatea 5.3, a fost demarată activitatea de proiectare a reperului de aviatie vizat care integreaza noul concept acustic pasiv de reducere a nivelului de zgomot (rezultat la subactivitatii 5.1) ÅŸi respectiv a matritei tehnologice necesare in procesul de fabricare a reperului de aviatie utizand metode conventionale.

Model CAD, dimensiuni Conceptul T18 final: profil de baza seraţii şi suprafețe poroase la bordul de atac la scară 1:1

În perioada de implementare a proiectului 01.05.2022-31.07.2022, aferentă RP9, în cadrul ActivitÓ‘Å£ii 5. Conceptul suplimentar de OGV cu nivel de zgomot redus, respectiv al subactivităţii 5.3. Dezvoltarea prototipurilor inovative de palete de stator ventilator si evaluarea performantelor, au fost efectuate activitatile de cercetare care au vizat : Fabricarea matritei tehnologice necesare in cadrul procesului de fabricare a reperului de aviatie utizand metode conventionale (VA-RTM, autoclava)- model CAD.

​

În perioada de implementare a proiectului 01.08.2022-28.09.2022, aferentă RP10, în cadrul ActivitÓ‘Å£ii 5. Conceptul suplimentar de OGV cu nivel de zgomot redus, respectiv al subactivităţii 5.3. Dezvoltarea prototipurilor inovative de palete de stator ventilator si evaluarea performantelor, au fost efectuate activitatile de cercetare care au vizat:

​

- Design final al matritei tehnologice necesare in cadrul procesului de fabricare a reperului de aviatie utizand metode conventionale (VA-RTM, autoclava)- model CAD

Design geometric final: Paleta de stator ventilator a) vedere izometrică; b) dimensiuni tije Concept T18 cu rol acoustic si de rigidizare.

Sunt prezentate a)Matrita versus limite tehnologice echipamnet de manufacturare aditiv ; b) Componentele ansamblului matriÈ›ei – vedere explodată ; c) Dimensiuni de gabarit. Ansamblul matriÈ›ei – vedere izometrică

Proiectarea sistemului “mama-tata” pentru facilitarea asamblarii componentelor celor doua subansamble

bottom of page