top of page
logo UE.png
sigla_guv_coroana_albastru_200.png
logo IS-2014-2020 (1).png

Echipamente si aplicatii software

SecÅ£iunea  Echipamente si aplicatii Sofware: prezintă atât echipamentele achiziÈ›ionate, cât È™i detalii tehnice, utilizări, modul în care au contribuit la evoluÈ›ia proiectului È™i eventuale aplicaÈ›ii software unde este cazul. Această secÈ›iune a fost actualizată in perioada aferentă prezentului raport de progres RP5 (01.05.2021-31.07.2021) cu echipamentul de cerectare achiziÈ›ionat in cadrul Activității 4 (4.2), marcând totodată finalizarea acesteia.

 

 

 

Activitatea 1 (subactivitatea 1.6 È™i respectiv 1.7): Echipament achiziÅ£ionat: Sistem cameră curată – HVAC

​

1. Denumire Echipament achiziÅ£ionat: Sistem cameră curată – HVAC

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

În cadrul contractului de cercetare-dezvoltare nr. 12/axa1/1.1.3H/28.04.2020, achiziÅ£ia unui Sistem Cameră Curată- HVAC, a fost necesarÓ‘ pentru dezvoltarea activității de cercetare în domeniul materialelor avansate din cadrul pentru procesarea într-un mediu controlat, din punct de vedere al puritatii aerului, al temperaturii, în procesul de fabricare al structurilor È™i componentelor din materiale compozite avansate utilizând tehnologii complexe, emergente, cerinte solicitate in aplicatiile pentru domenii de vârf  cum este cel al avitiei si spatiului. 

 

Activitatea 1 (subactivitatea 1.6 si respectiv 1.7): Serviciu- Amenajare cameră curată

 

1. Denumire: Cameră Curată certificată clasa de curatenie ISO 8 (cf. ISO 14644)

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Domeniu de utilizare: procesare materiale în mediu controlat

 

3. Caracteristici tehnice generale: Cameră Curată certificată clasa de curatenie ISO 8 (cf. ISO 14644)

 

4. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

Institutul NaÅ£ional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI este singura unitate specializată din România care integrează activităţile de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, proiectare, producÅ£ie, experimentare, testare, transfer tehnologic ÅŸi inovare în domeniul turbomotoarelor de aviaÅ£ie, motoarelor industriale cu turbină cu gaze È™i maÅŸinilor paletate de turaÅ£ie înaltă. I.N.C.D.Turbomotoare COMOTI are ca principale direcÈ›ii de dezvoltare motoarele cu turbine de aviaÈ›ie, producerea în condiÈ›ii de eficiență ridicată a energiei electrice È™i termice, exploatarea ecologică, raÅ£ională ÅŸi eficientă a resurselor naturale, tehnologiile È™i echipamentele noi, destinate protecÅ£iei È™i ecologizării mediului È™i dezvoltarea de materiale noi cu caracteristici superioare aferente acestor domenii.  În vederea atingerii unui obiectiv strategic important al Laboratorului de Materiale Compozite pentru Aviatie-C115, al Institutului NaÅ£ional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, care vizează realizarea unui ciclu tehnologic complet de dezvoltare a unui produs/componente/structuri din materiale compozite avansate, pornind de la proiectarea structurii È™i a matriÈ›elor necesare în procesul de fabricaÈ›ie, efectuarea de simulări numerice (inclusiv calcul de rezistență), selecÈ›ia materialelor (precursorilor: polimeri, faze de ranforsare, miezuri, inserÈ›ii metalice etc.), caracterizarea termică, chimică, structurală È™i mecanică a materialelor compozite la nivel de laborator, urmatoarea etapă o constituie procesarea, manipularea, realizarea operaÈ›iunilor de lay-up, însăcuirea etc., activități care trebuie realizate într-un mediu controlat din punct de vedere termic, al mediului (umiditate relativă, filtrare particule), condiÈ›ii care nu pot fi asigurate în prezent, în spaÈ›iul existent, în cadrul laboratorului. Camera Curată ISO-8 (cf. ISO 14644) permite realizarea activităților, mai sus menÈ›ionate, premergătoare procesului de polimerizare È™i fabricare a reperelor din materiale compozite polimerice ranforsate, studiate în cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare.

​

Activitatea 2 (subactivitatea 2.1, 2.2 si respectiv 2.3):

​

1. Denumire Echipament achiziţionat: lmprimanta 3D cu Carbon- 1 buc.- Imprimantă 3D Markforged-X7 cu seria nr.: 6396d3295ea9

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Domeniu de utilizare: manufacturare aditiva-Printare 3D structuri/repere, cu fir continuu de element ranforsant

 

3. Caracteristici tehnice generale:

Model: Markforged-X7

Firma producatoare: Markforged

Tehnologie de printare 3D: FFF (Fused Filament Fabrication)/ CFF (Continuous Filament Fabrication) 

  • Volum util de lucru:

               Axa X: min. 300 mm

               Axa Y: min. 250 mm

               Axa Z: min. 200 mm

  • Tehnologie: printare cu fir continuu de element ranforsant;

  • Tipurile de materiale:

- Filament continuu element ranforsant tip fibre: carbon, sticla, kevlar etc;

- Filamente de tipul fibre din polimeri sintetici - poliamide ranforsate;

- Structura internă de umplere/ ranforsare reper: triunghiulară, hexagonală, dreptunghiulară.

 

4. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

 

Context: SubstituÈ›ia materialelor traditionale, metalice cu materiale compozite mai uÈ™oare, cu performanÈ›e îmbunătățite, caracteristici intrinseci deosebite È™i durată de funcÈ›ionare superioară a inregistrat o creÈ™tere spectaculoasă în ultimul deceniu. Dezvoltarea È™i fabricarea de repere din materiale compozite ranforsate prin utilizarea de tehnici È™i tehnologii conventionale disponibile în cadrul laboratorului de materiale compozite avansate al I.N.C.D. Turbomotoare COMOTI (autoclava, VA-RTM), este un proces complex care necesită un consum important de timp, resurse energetice È™i umane.

Echipamentul 3D cu Carbon se utilizează în cadrul proiectului de cercetare dezvoltare de complementaritate cu titlul „Development of Research infrastructure for EMerging Advanced composite materials dedicated to innovative STator ogv technologies for aircrafts Engine noise Reduction”, acronim REMASTER, contract nr. 12/axa1/1.1.3H/28.04.2020, cod SMIS 132263, pentru dezvoltarea de structuri/componente din materiale compozite ranforsate, utilizand tehnologia emergentă de printare 3D cu fir continuu de element ranforsant (carbon, kevlar È™i fibră de sticlă). Dezvoltarea capabilităților de fabricare prin utilzarea tehnologiei de fabricare aditivă, printare 3D, genereaza avantaje incontestabile: utilizarea unui proces tehnologic de complexitate redusa, o reducere semnificativa a timpului, a resursei energetice È™i a resursei umane. În cadrul prezentului proiect REMASTER, respectiv contractul 12/1.13H/2020, tehnologiille conventionale disponibile în cadrul laboratorului de materiale compozite avansate al I.N.C.D. Turbomotoare COMOTI (autoclava, VA-RTM) vor face obiectul unui studiu comparativ împreună cu noua tehnologie de printare 3D, în ceea ce priveste performanÈ›ele din punct de vedere constructiv/structural, al toleranÈ›elor, a timpului de fabricare, al necesarului de resurse umane implicate dar È™i a costurilor aferente.

 

Activitatea 3 (subactivitatea 3.1 si respectiv 3.2):

​

Echipament achiziţionat: Echipament de Analiza termica si mecanica (DMA)

​

1. Denumire Echipament achiziţionat: DMA 850

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Domeniu de utilizare: caracterizarea vâscoelastică a polimerilor ÅŸi materialelor polimerice compozite, în regim dinamic

Domeniu de masurare:

  1. Interval de temperatură de operare min.[ -150 ÷ 600 °C]

  2. Viteza de încălzire min. 0.1- 20°C/min.

  3. Viteza de răcire min. 0.1- 10°C/min.

  4. Intervalul frecvenÈ›ei de operare cuprins între 0.001 È™i 200 Hz;

  5. Intervalul amplitudinii deformaÅ£iei: ±0.005 până la 10,000 μm;

  6. Intervalul modului de deformare (E): 103 ÷ 3x1012 Pa;

  7. Intervalul frecvenÅ£ei: 0.001 ÷ 200 Hz;

  8. Interval forÅ£Ó‘: 0.1 mN ÷18 N;

  9. Domeniul amplitudinii deformaÅ£iei: ±0.005 ÷ 10,000 μm;

 

3. Caracteristici tehnice generale:

Model: DMA 850

Firma producatoare: TA  Instruments

​Caracteristici:

  1. Echipat cu sistem de răcire;

  2. Incintă cu temperatură controlată pentru temperaturi negative și pozitive;

  3. Forța maxima min. 18N (cu o rezoluție de minim 0.00001);

  4. Mod de deformare: încovoiere în trei puncte, consolă simplă, consolă dublă, compresiune/penetrare, tensionare, forfecare liniară;

  5. Precizie Modul de deformare: min. ± 1%;

  6. Forța maximă min. 18 N mod static și dinamic (cu o rezoluție de min. 0.00001N);

  7. Rezoluția deformatiei: min. 0.1 nm;

  8. Măsurarea rigidității materialului (modulul E, opÈ›iunea tan δ) È™i amortizarea;

  9. Sensibilitate tan δ: min. 0.0001;

  10. RezoluÅ£ia pentru tan δ: 0.00001;

  11. Atmosferă: statică sau dinamică (aer, gaze inerte: Ar, He, N2);

  12. Sistem de control al temperaturii;

  13. Sistem de control al determinării modulelor de deformare

 

4. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

 

         Echipamentul de Analiză termică È™i mecanică (DMA), va fi utilizat pentru caracterizarea vâscoelastică a polimerilor ÅŸi materialelor polimerice compozite, în regim dinamic. Experimentele vor permite evaluarea relaxărilor în polimeri ÅŸi a energiilor de activare ale acestora, înregistrarea variaÅ£iei modulului de elasticitate (E’) în funcÅ£ie de temperatură, determinarea temperaturii de tranziÅ£ie sticloasă, obÅ£inerea de informaÅ£ii privind prezenÅ£a altor fenomene (cristalizare, topire).

Echipamentul de Analiză termică È™i mecanică (DMA) contribuie indubitabil la atingerea unuia din obiectivele proiectului de complementaritate cu acronimul REMASTER, contract12/1.13H/2020, cu privire la extinderea infrastructurii deja existente în cadrul I.N.C.D.Turbomotoare COMOTI, privind tehnicile È™i metodele de evaluare a performanÈ›elor termice È™i mecanice a materialelor compozite polimerice ranforsate cu fibre de carbon, polimerilor, materialelor ceramice, nanomaterialelor studiate. Beneficiile preconizate determinate de această achiziÈ›ie sunt legate de eliminarea colaborării cu terÈ›i si totodată, extinderea cercetării în domeniul materialelor emergente de tipul compozitelor ranforsate prin substituÅ£ia unor materiale tradiÈ›ionale, metalice, cu densitate superioară È™i caracteristici inferioare sau comparabile,  utilizate în dezvoltarea de structuri È™i componente ce echipează turbomotoarele din domeniul aeronautic ÅŸi industrial, cu materiale mai uÈ™oare È™i cu performanÈ›e ridicate.

            AchiziÅ£ia unui Echipament de Analiză termică È™i mecanică (DMA), permite  sa se beneficieze de avantajele tehnice si economice incontestabile ale acestei tehnici de analiza, in contextul celor mentionate mai jos.

SubstituÈ›ia materialelor tradiÈ›ionale, metalice, cu materiale compozite mai uÈ™oare, cu performanÈ›e îmbunătățite, caracteristici intrinseci deosebite, È™i durata de funcÈ›ionare superioară a înregistrat o creÈ™tere spectaculoasă în ultimul deceniu. Dezvoltarea materialelor compozite prin utilizarea de tehnici È™i tehnologii inovative disponibile în cadrul laboratorului de materiale compozite avansate al I.N.C.D. Turbomotoare COMOTI, este un proces complex care necesită un studiu aprofundat privind caracteristicile È™i proprietățile acestora, acesta fiind motivul pentru care se doreÈ™te achiziÈ›ia acestui echimament.

            În cadrul proiectului, Echipamentul de analiză termică È™i mecanică (DMA) se va utiliza pentru evaluarea performanÈ›elor vâscoelastice în regim dinamic a materialelor compozite polimerice ranforsate cu fibre de carbon utilizate în fabricarea paletelor de stator OGV, analiză esenÈ›ială pentru o validare cu înaltă fidelitate (determinarea proprietăților în funcÈ›ie de: temperatură, timp, frecvență, forță È™i deformaÈ›ie) a structurii conform cerinÈ›elor de mediu È™i a specificaÈ›iilor de funcÈ›ionare ale motorului.

​

Echipament achiziÅ£ionat: Echipament de Analiza termica si mecanica  (TMA)

 

1. Denumire Echipament achiziţionat: TMA 450

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Domeniu de utilizare: analiză termo-mecanică, măsurători dimensionale în funcÈ›ie de temperatură pentru o solicitare- forță predefinită

 

3. Caracteristici tehnice generale:

Model: TMA 450

Firma producatoare: TA  Instruments

​

Domeniu de masurare:

  1. Domeniul de temperatură: -150°C până la 1000°C;

  2. Viteza de încălzire: min. 0.01 °C/min. ÷ 150 °C/min;

  3. Timp de răcire: max. 10 min. de la  600°C la 50 °C;

  4. Domeniul de măsurare ±2,5 mm È™i rezoluÈ›ie max. 15 nm;

  5. Domeniul forÈ›ei aplicate probei min. [0.001 ÷ 2N];

  6. Domeniul de măsurare ±2,5 mm, rezoluÈ›ie max. 15 nm;

  7. Domeniul forÈ›ei aplicate probei min. [0.001 ÷ 2N];

  8. Domeniul de frecventa sa fie cuprins, cel putin, între 0.01-2 [Hz]

 

Caracteristici:

  1. Posibilitate testare materiale cu proprietăți elastice (ex. elastomeri) sau materiale cu rigiditate ridicata (ex. materiale compozite cu matrice termoplaste, termorigide);

  2. Precizia măsurătorii: ± 0.1%;

  3. Rezoluția deplasării: < 0.5 nm;

  4. Dimensiunea maximă a probei:  minim 25 mm (L) x 10 mm (D);

  5. Cuptor care asigură un interval de temperatură: -150°C÷1000°C;

  6. Posibilitatea de generare de trepte/rampe pentru deformare și efort la temperatură constantă;

  7. Efectuare teste în regim dinamic, identificarea propietăților vâscoelastice ale materialelor;

  8. Mod de lucru ce permite descompunerea în semnale reversibile È™i ireversibile ale semnalelor de schimbări dimensionale;

  9. Posibilitatea de a efectua experimente de fluaj È™i măsurători de relaxare la efort, cu posibilitatea de a cuantifica datele experimentale în unități reologice (% deformare, complianÈ›a la fluaj, recuperare complianÈ›a , modul de relaxare);

  10. Abatere dinamică de la linia de bază: < 1µm (măsurată în intervalul -100 - 500°C)

 

4. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

 

            Echipamentul de Analiză termică È™i mecanică (TMA), va fi utilizat pentru analiza termo-mecanică, măsurători dimensionale în funcÈ›ie de temperatură pentru o solicitare- forță predefinită, respectiv măsurarea rapida a deplasării probei (realizate din materiale compozite polimerice care fac obiectul studiilor de cercetare in cadrul contractului 12/1.13H/2020), creÅŸtere, micÅŸorare, miÅŸcare etc. in funcÅ£ie de temperatură, timp si forta aplicată. Echipamentul anterior mentionat va fi utilizat pentru a caracteriza expansiunea liniara, tranzitia la fază sticloasa si puncte de inmuiere ale materialelor, aplicand o forţă constanta asupra specimenului in timp ce temperatura este variata.  Echipamentul de Analiză termică È™i mecanică (TMA) contribuie indubitabil la atingerea unuia din obiectivele proiectului de complementaritate acronim REMASTER, contract12/1.13H/2020, cu privire la extinderea infrastructurii deja existente în cadrul I.N.C.D.Turbomotoare COMOTI, privind tehnicile È™i metodele de evaluare a performanÈ›elor termice È™i mecanice a materialelor compozite polimerice ranforsate cu fibre de carbon, polimerilor, materialelor ceramice, nanomaterialelor studiate. Beneficiile preconizate determinate de această achiziÈ›ie sunt legate de eliminarea colaborării cu terÈ›i si totodata, extinderea cercetării în domeniul materialelor emergente de tipul compozitelor ranforsate prin substituÅ£ia unor materiale tradiÈ›ionale, metalice, cu densitate superioară È™i caracteristici inferioare sau comparabile,  utilizate în dezvoltarea de structuri È™i componente ce echipează turbomotoarele din domeniul aeronautic ÅŸi industrial, cu materiale mai uÈ™oare È™i cu performanÈ›e ridicate. În cadrul proiectului, Echipamentul de analiză termică È™i mecanică (TMA) se va utiliza pentru evaluarea performanÈ›elor termo-mecanice ale materialelor compozite polimerice ranforsate cu fibre de carbon utilizate în fabricarea paletelor de stator OGV, in special caracterizarea expansiunii liniare, tranzitia la faza sticloasa si puncte de inmuiere ale materialelor, aplicand o forta constanta asupra specimenului in timp ce temperatura este variata. Aceste analize sunt esenÈ›iale pentru o validare cu înaltă fidelitate (determinarea proprietăților în funcÈ›ie de: temperatură, timp, frecvență, forță È™i deformaÈ›ie) a structurii conform cerinÈ›elor de mediu È™i a specificaÈ›iilor de funcÈ›ionare ale motorului.

​

​

1. Denumire Echipament achiziţionat: Echipament de determinare a conductivitatii termice

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Domeniu de utilizare: determinarea conductivitate termică, difuzivitate termică, căldură specifică

 

3. Caracteristici tehnice generale:

Model: DISCOVERY XENON FLASH DXF

Firma producatoare: TA  Instruments

​

Domeniu de masurare:

  1. Domeniu conductivitate termică: min. 0.1 ÷2000 W/(m*K);

  2. Domeniu difuzivitate termică: min 0,01 – 1000 mm2/s;

  3. Domeniu de temperatură de min. -150°C ÷ min. 200°C;

  4. AcurateÈ›e conductivitate termică: min. ±4 %;

  5. Acuratețe de măsurare difuzivitate termică: min. 2.3 %;

  6. Repetabilitate conductivitate termică: min. ± 3,5 %;

  7. Repetabilitate difuzivitate termică: min. ± 2,0 %

 

Caracteristici:

  1. Determinarea conductivității termice, difuzivității termice; căldurii specifice;

  2. Sistem răcire integrat pentru intervalul de temperatură solicitat;

  3. Dimensiuni gabarit echipament: max. 110 cm x 65 cm x 50cm  (Lx W x H);

  4. Senzorii de măsurare ai temperaturii sunt de tip PIN, în contact direct cu proba.

 

4. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

 

            În cadrul proiectului, contract12/1.13H/2020, Echipamentul de determinare a conductivității termice se va utiliza pentru evaluarea performanÈ›elor termice, conductivității termice, difuzivității termice È™i căldurii specifice a materialelor compozite polimerice ranforsate cu fibre de carbon utilizate în fabricarea paletelor de stator OGV, fiind date esenÈ›iale pentru o validare cu înaltă fidelitate (determinarea proprietăților în funcÈ›ie de: temperatură, timp, frecvență, forță È™i deformaÈ›ie) a structurii conform cerinÈ›elor de mediu È™i a specificaÈ›iilor de funcÈ›ionare ale motorului.

​

Activitatea 4: Extinderea infrastructurii existente pentru prelucrări mecanice și măsurare 3D


Subactivitatea 4.1 – AchiziÈ›ionarea echipamentelor pentru prelucrări mecanice È™i măsurare 3D
Subactivitatea 4.2 – Instalarea È™i punerea în funcÈ›iune

​

1. Denumire Echipament achiziţionat: Mașinǎ de tăiere cu jet de apǎ

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2. Domeniu de utilizare: tăierea unei game largi de materiale metalice È™i nemetalice, în principal: materiale plastice, polimeri termorigizi, materiale compozite ranforsate dure, oÈ›el, aluminiu, cupru, bronz, titan, precum È™i alte materiale: sticlă, materiale ceramice.

 

3. Caracteristici tehnice generale:

Model: MasinÇŽ de taiere cu jet de apÇŽ Maxiem 1530

Firma producatoare: OMAX

​

Domeniu de utilizare/regimuri de tăiere: Permite adăugarea unei soluÈ›ii abrazive (tip nisip, granat etc.), în funcÈ›ie de materialul care urmează a fi tăiat/prelucrat.

  1. Domeniul de tăiere: grosimi de la 0.2 ÷ 200 mm, indiferent de tipul materialului;

  2. Sistem de tăiere asistat de vid pentru materiale compozite È™i alte tipuri de materiale casante în vederea evitării delaminării sau fragilizării materialelor ;

  3. Viteza min. 12 m/min.;

  4. Repetabilitate min.± 0.03 mm;

  5. AcurateÈ›e poziÈ›ionare lineară max. ± 0,1;

  6. Asigură un nivel de zgomot: sub 85 dBA la 1 m de utilaj;

  7. Capacitate de tăiere submersibilă;

  8. Cap de tăiere cu orificiu diamantat integrat și garantat min. 500 ore de funcționare și 4 tuburi de amestec.

  9. Software: Posibilitatea de importare a desenelor 2D din programe la care COMOTI are acces, precum SolidEdge, Solid Works, CATIA, Unigraphics, AUTOCAD (.dwg, .dxf).

 

Caracteristici:

   1.    Curse:    
             - Axa  X:min 2900 max 3100 mm;
             - Axa  Y: min 1400 max 1600 mm;
             - Axa  Z:  min 250 mm;
   2. Nivel de zgomot: sub 85 dBA la 1 m de utilaj;
   3. Capacitate de tăiere submersibilă;
   4. MaÈ™ina să fie dotată cu pompă cu acÈ›ionare directă (minim 3400 bari si exclus amplificator hidraulic);
   5. Sistem de tăiere asistat cu vacuum pentru materiale compozite È™i casante;
   6. Servomotoare de precizie înaltă, fără perii (brushless);
   7. Transmisie axe X-Y prin fricÈ›iune;
   8. InterfaÈ›a de comunicare : cel putin prin USB si RS 232 C
   9. Controler cu sistem de operare compatibil cu Windows 7/10;
10. Alte caracteristici :
       a)  Sistem automat de alimentare cu nisip / material abraziv de min 200 kg;
       b)  Capul de taiere dotat cu orificiu diamanatat integrat si garantat min 500h de funcÈ›ionare;
       c)  Update pentru software utilaj (gratuit pe viață);
       d)  Training anual la sediul producătorului (gratuit în fiecare an - exclus masă, cazare È™i transport);
       e)  Acces gratuit la documente/filme online în limba română/engleză aferente utilizării, programării, È™i reparaÈ›iei utilajului (se vor indica link-urile către documentaÈ›ia tehnică online);

 

4. Scop si utilizare in cadrul proiectului:

 

            Echipamentul MaÈ™inÇŽ de tăiere cu jet de apÇŽ achiziÈ›ionat, va fi utilizat în cadrul contractului 12/1.13H/2020 pentru tăierea probelor, operaÅ£iuni de prelucrare mecanicÓ‘ pe prototipuri la scarÓ‘ micÓ‘ sau la scarÓ‘ mare, farÓ‘ a afecta matricea polimericÓ‘ a materialului compozit ranforsat cu fibre de carbon, stabilind regimul de rÓ‘cire ÅŸi vitezele de tÓ‘iere optime.

​

​

Activitatea 4: Extinderea infrastructurii existente pentru prelucrari mecanice si masurare 3D\


Subactivitatea 4.2 – Instalarea si punerea în funcÅ£iune


1. Denumire Echipament achiziţionat: Masǎ de taiere automatǎ de preimpregnate

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​


2. Domeniu de utilizare: tăierea unei game largi de materiale tip țesături din fibre-carbon, sticla, aramide, materiale preimpregnate (prepreg), compozite.

​

3. Caracteristici tehnice generale:

    Model: MasÇŽ de taiere automatÇŽ de preimpregnate Eagle S125-54x12
    Firma producatoare: EASTMAN


Domeniu de utilizare/regimuri taiere: Permite adăugarea unei soluÈ›ii abrazive (tip nisip, granat, etc), în funcÈ›ie de materialul care urmează a fi tăiat/prelucrat.
-    tăiere de È›esături din fibre de carbon, sticlă, kevlar, neimpregnate, preimpregnate, compozite etc cu grosimi cuprinse între 0.1 ÷ 10 mm 
-    pentru un singur strat sau câteva straturi (funcÈ›ie de material), cu fereastra activă de tăiere de 1,31 x 2,44 m (W X L), pentru tăierea de materiale din role de până la 137 cm lățime.


Caracteristici:
1.    Suprafață de lucru fixă: 1,63 x 3,66 m (W x L); Dimensiuni de tăiere active: 1,31 x 2,44 m (W x L)
2.    Posibilitatea montării a min. 3 capete de tăiere simultan 
3.    Cap de tăiere standard, cu 3 scule: CuÈ›it disc ( Diametru 28mm); Lamă trasă (Pentru materiale mai dure); CuÈ›it disc (Diametru 40mm)
4.    Pix pentru marcări/adnotări: Cu control pneumatic
5.    Suport pentru 1 rolă de material: role de max. 130kg, 130cm
6.    Viteză maximă de tăiere: 1,5 m/s;
7.    Precizie de repoziÈ›ionare de ± 0.25mm
8.    Control electronic al apăsării sculelor; Panou de control cu ecran tactil, limba engleză È™i română
9.    Pompă de vid: Sistem de vacuum- Pompa 7.5 CP, cu amortizor
10.    Sistem de operare disponibil pentru Windows 7/10
11.    Software de control al tăierii, cu funcÈ›ii de minimizare a deÈ™eurilor de materii prime, nesting si de optimizare a tăierii: tăiere duplicate, evitarea tăierii duble, perimetre definite pe straturi diferite, rotire, scalare, È™tergere, oglindire.
12.    Vizualizare în timp real al evoluÈ›iei tăierii
13.    Posibilitatea de reluare a tăierii din ultimul punct, la opriri de urgență sau căderi de tensiune; Posibilitatea acÈ›ionării: Oprire de urgență
14.    Compresor de aer pentru manevrarea sculelor (aer comprimat: 5.17 – 6.2 bar la 0.42 m3/min.)
15.    Licență de software permanentă/ Formatul datelor de lucru: DXF, HPGL
16.    CondiÈ›ii de mediu de lucru: Temp. 12-37 oC, umiditate 20-80%RH


4.  Scop si utilizare in cadrul proiectului:


         Echipamentul MasÇŽ de taiere automatÇŽ de preimpregnate achizitionat, va fi utilizat in cadrul contractului 12/1.13H/2020, în Activitatea 5 (5.2 si 5.3) a proiectului, pentru tÓ‘ierea de înaltă precizie a straturilor preimpregnate de fibre Å£esute anterior operaÅ£iunilor de lay-up, asamblare ÅŸi matriÅ£are, conform datelor de intrare din fiÅŸierele CAD predefinite, stabilind regimul de tÓ‘iere (vitezele, grosimile, capul de tÓ‘iere) optime in functie de material.
 

WhatsApp Image 2020-10-20 at 14.46.05.jp
CTA+Chiller.jpeg
WhatsApp Image 2020-10-20 at 14.46.05 (3
cc.jpeg
Etichete Camera Curata.jpeg
Printer.jpeg
Etichete Imprimanta.jpeg
DMA.2.jpeg
Eticheta inventar DMA.jpeg
Eticheta REMASTER DMA.jpeg
TMA.jpeg
Etichete TMA.jpeg
Etichete CTh.jpeg
CTh.jpeg
4.jpg
3.jpg
9.jpg
2.jpg
1.jpg
10.jpg
6.jpg
7.jpg
5.jpg
8.jpg
IMG_20210519_150221.jpg
IMG_20210519_141421.jpg
IMG_20210519_141323.jpg
Sticker_proiect.JPG
IMG_20210519_112407.jpg
IMG_20210519_104522.jpg
IMG_20210519_104341.jpg
IMG_20210519_104347.jpg
IMG_20210519_104318.jpg
IMG_20210519_104307.jpg
IMG_20210519_104329.jpg
IMG_20210519_104259.jpg
bottom of page